2014-05-19

RRT teikia nuomonę dėl AB Lietuvos pašto pasiūlymo

2014-05-19, Vilnius. Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), išnagrinėjusi AB Lietuvos pašto pasiūlymą dėl universaliosios pašto paslaugos didžiausių tarifų keitimo, mano, kad pasiūlymas nėra pakankamai motyvuotas ir pagrįstas sąnaudomis, todėl šiuo metu RRT neturi pagrindo keisti patvirtintus didžiausius universaliosios pašto paslaugos tarifus pašto naudotojams.

RRT AB Lietuvos pašto pasiūlymą vertino atsižvelgdama į siūlomų tarifų struktūros bei matmenų pasikeitimų įtaką pašto naudotojams, faktinį pagrįstumą sąnaudomis, finansinius įmonės rodiklius. Be to, kadangi tiek Europos Sąjungos, tiek nacionaliniuose teisės aktuose universalioji pašto paslauga vertinama kaip paslauga, kuri yra esminė ryšių ir keitimosi informacija priemonė, labai svarbu įvertinti, kokią įtaką tarifų keitimas turės galutiniam naudotojui, o tai reiškia, kad galutinės kainos didėjimas gali turėti reikšmingos įtakos universaliosios pašto paslaugos prieinamumui. RRT atliktas AB Lietuvos pašto pasiūlymo vertinimas parodė, kad galutinės kainos pašto paslaugų naudotojams galėtų didėti nuo dviejų iki trylikos kartų.

RRT informavo AB Lietuvos paštą apie tai, kad pateiktas pasiūlymas šiuo metu nėra pakankamai pagrįstas sąnaudomis ir būtina pateikti papildomos informacijos. RRT primena, kad, vadovaujantis teisės aktais, pareigą įrodyti, kad tarifai pagrįsti sąnaudomis, turi pats universaliosios pašto paslaugos teikėjas.

RRT šiuo metu bendradarbiauja su AB Lietuvos pašto atstovais universaliosios pašto paslaugos tarifų pagrindimo klausimu.